Facebook Live, de livestream functie van Facebook

03 mrt Facebook Live, de livestream functie van Facebook

Facebook Live is de streaming functie van Facebook. Met Facebook Live kun jij je onderscheiden met jouw bedrijf, een goede onderscheidende factor van jouw Facebook Marketing. Want vraag je nu eens af wie binnen jouw branche actief is met Facebook Live…

Facebook Live inzetten voor jouw bedrijfspagina is enorm interessant. Facebook is namelijk een ideale manier om nieuwe klanten te werven voor je bedrijf. Wij hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet :

  • Bestaande of nieuwe producten presenteren en introduceren
  • Productieproces laten zien
  • Een vergadering delen
  • Nieuws delen

Hoe start ik met Facebook Live?

Dennis van Leeuwen MarketingadviseurEr zijn verschillende manieren om live te gaan op Facebook, namelijk via een smartphone, tablet, laptop of computer.

Smartphone of tablet
Om te starten met Facebook Live heb jij een goede internetverbinding nodig, zorg er dus voor dat je altijd verbonden bent met WiFi. De makkelijkste manier om live te gaan met jouw smartphone of tablet is via de applicatie ‘Facebook paginabeheer’.

Download ‘Facebook Pagina’ voor iOS
Download ‘Facebook Pagina’ voor Android

Wanneer je de app opent kom je automatisch terecht op jouw Facebook pagina. Volg vervolgens de volgende stappen:

  1. Klik op publiceren (het icoon links)
  2. Kies vervolgens rechts onderin voor het video-icoon met het oogje er in
  3. Zorg ervoor dat de applicatie Facebook beheer toegang heeft tot jouw microfoon en camera
  4. Geef boven de button ‘Livevideo starten’ de tekst weer die jij wilt weergeven bij jouw Facebook Live video
  5. Start jouw Facebook Live video

De eerste keer dat je gebruik maakt van Facebook Live is spannend, een aantal mensen die jou volgen zullen een melding ontvangen en het verschijnt op de tijdlijn. Het maakt niet uit als er iets verkeerd gaat. Dit maakt een Facebook video persoonlijker. Facebook is immers een sociaal platform waar mensen in contact komen met mensen.

Niet geheel onbelangrijk, wanneer je Live wilt gaan met Facebook is het belangrijk dat de applicatie toegang heeft tot jouw camera en microfoon. Deze instellingen kan je aanpassen bij Privacy instellingen op jouw smartphone of tablet. Je kan geen gebruik maken van Facebook Live wanneer deze toestemming er niet is.

Laptop of computer
Wanneer je live wilt gaan met een laptop of computer is een webcam noodzakelijk. In de nieuwe modellen laptops zitten standaard een webcam in, echter de kwaliteit kan niet optimaal zijn. Je kan er dan voor kiezen om een webcam te kopen of te investeren in een camera voor livestream, bijvoorbeeld de Mevo. De camera van Mevo is speciaal voor Livestream en is gekoppeld aan Facebook Live. Het is een leuke camera waar mee je tijdens een live uitzending verschillende effecten kan afspelen.

Er zijn ook verschillende programma’s om live te kunnen streamen via jouw laptop of desktop op Facebook. Onze favoriet is Ecamm! Een handig programma waarmee jij via jouw laptop live kunt gaan. Dit is een fijn programma om mee te werken omdat je tegelijkertijd de reacties ziet, jouw scherm kunt delen en hiermee eenvoudig presentaties kunt doen.

Facebook livestream tips

Streaming wordt steeds populairder, dus wees een van de eerste bedrijven die deze marketingtechniek gaat toepassen. Op die manier onderscheid jij je van de rest. Blijf dus niet achterlopen maar neem het voortouw en start met streamen.

Let dan goed op de volgende onderdelen wanneer je Live gaat:

1 | Zorg voor een goede internetverbinding!
Wanneer je een goede verbinding hebt kun je gelijk gaan beginnen met Facebook Live. Is je verbinding niet optimaal, dan is het ook niet mogelijk om te beginnen met livestreamen. Zorg daarom voor een WiFi-verbinding of een 4G-verbinding.

2 | Maak connecties
Facebook Live is het kanaal om klantrelaties op te bouwen. Maak het dus ook zo persoonlijk mogelijk! Groet mensen en noem ze bij naam. Mensen voelen zich op dat moment aangesproken en bijzonder omdat jij de tijd neemt om ze te groeten. Daarnaast is dit het ideale moment om te wachten totdat alle bezoekers live zijn.

3 | Plaats een bericht over jouw livestream!
Wanneer je van tevoren weet wanneer je live gaat is het slim om hierover een bericht te posten. Op die manier weten jouw volgers precies wanneer ze jou live kunnen volgen.

4 | Verbinding weg bij livestream
Je hoeft niet bang te zijn dat de livestream stopt wanneer je geen verbinding meer hebt. Het enige wat jij hoeft te doen is een plek vinden waar de verbinding optimaal is. Facebook Live gaat automatisch opnieuw verbinding zoeken. Daarnaast zien kijkers dat de livestream is gepauzeerd.

5 | Geef antwoord
Maak er een actieve livestream van en geef direct antwoord op vragen. Interactie vinden mensen leuk omdat op dat moment iedereen actief moet luisteren. Geef dus antwoord op vragen of reageer op leuke comments.

6 | Kies een pakkende tekst voor de introductie van jouw livestream!
Geef een aantrekkelijke beschrijving wat de aandacht zal gaan trekken van jouw fans. Geef bijvoorbeeld een hint over wat zij kunnen verwachten. Een nieuwsgierige fan zal zeker naar jouw livestream gaan kijken!

7 | Lang livestreamen voor meer fans!
Hoe langer de livestream is hoe meer kans je maakt op volgers. Door lang te livestreamen geef je fans de kans om erachter te komen dat je live bent en de livestream ook werkelijk te bekijken.

8 | Stream regelmatig
Zorg ervoor dat je Facebook Live regelmatig gebruikt. Op die manier weten jouw fans ook wanneer je live bent en je kunnen volgen. Door aan verwachtingen te voldoen kan jij een relatie op gaan zetten en weten ze precies wat ze van jou kunnen verwachten.

9 | Reageer op reacties
Tijdens een Facebook live uitzending blijven reacties binnenstromen. Je hebt vast niet alle tijd om te reageren op de posts. Zorg er daarom voor dat je naderhand reageert op de reacties op de post.

10 | Wees jezelf!
Wees jezelf en stel je voor! Maak het zo persoonlijk mogelijk en wees niet bang om je te verspreken.

Wat gebeurt er als ik live ben op Facebook?

Wanneer je goed voorbereid bent kan je aan de slag met Facebook Live. Iedereen op Facebook kan jouw Facebook Live video zien. Op jouw scherm zie je precies wat je deelt. Je kan gebruik maken van beide camera op jouw smartphone, namelijk de voor- en achterkant. Je wisselt de camera op dezelfde manier als je foto’s maakt met jouw smartphone.

Tijdens de live uitzending krijg je te zien hoeveel mensen live met je meekijken. Daarnaast kunnen al deze mensen een reactie of like achterlaten. Daarnaast zie je precies hoeveel mensen online zijn en live met je meekijken. Interactie is dan ook enorm belangrijk tijdens een Facebook live uitzending. Dit heeft twee redenen:

1. Alle reacties en likes worden onthouden en vervolgens geplaatst op de pagina onder de video. Enorm interessant wanneer je veel reacties hebt. Dan is het bereik van het bericht groter op Facebook. Tip: Vraag tijdens een aflevering gewoonweg of mensen reageren en liken! Bijvoorbeeld ‘Laat zien dat je erbij bent en geef een duimpje of laat een reactie achter’.

2. Misschien praat jij wel met jouw volgende potentiële klant. Tijdens een Live uitzending op Facebook kan je alle reacties zien, let wel op want er zit enige vertraging in. Reageer gelijk op een vraag en ga een gesprek aan met degene die jou live aan het volgen zijn. Op die manier creëer jij een band met een koud contact die vervolgens makkelijker contact met jou opneemt. Door Facebook live in te zetten gaan mensen jou en jouw bedrijf leren kennen wat er voor zorgt dat de drempel lager wordt om contact op te nemen.

Wat gebeurt er met mijn video na de Facebook Live uitzending?

Wanneer je klaar bent met livestreamen stop je met de opname. Vervolgens wordt de video geplaatst op jouw tijdlijn. Op die manier kunnen andere mensen de video bekijken die op dat moment niet live waren. Je kan er ook voor kiezen om de video te verwijderen en niet te plaatsen op jouw Facebook tijdlijn.

De reacties en likes tijdens de live uitzending worden overgenomen en geplaatst wanneer de video op de tijdlijn wordt weergegeven. Dit zorgt ervoor dat het bericht automatisch al meer organisch bereik heeft.

Help, ik kan geen gebruik maken van Facebook Live!

Het kan zijn dat je het icoon niet op jouw Facebook ziet. Dat kan aan 2 dingen liggen.

1. Aan je smartphone
Het kan zijn dat jouw smartphone de Facebook-app niet goed ondersteund. Het kan liggen aan de software van jouw telefoon waardoor het live-icoon niet wordt weergegeven. Om er zeker van de zijn dat het aan jouw smartphone ligt kan je het beste op iemand anders zijn smartphone, die wel Facebook live kan gebruiken, inloggen. Daarna kan je kijken of je wel live kan, wanneer dit het geval is ligt het aan jouw smartphone.

2. Facebook account
Kan je niet gebruikmaken van Facebook live op jouw normale account, dan heeft jouw account nog niet voldoende rechten. Dit verschijnt automatisch en ligt niet aan jouw account, nog niet iedereen heeft toegang tot Facebook live. Om hier verandering in de brengen kan je een support-ticket insturen naar Facebook. Het kan zijn dat je geen antwoord krijgt, probeer dan meerdere malen een ticket in te sturen.

Hou onze blog en Facebook goed in de gaten wanneer je meer wilt weten over Facebook Live! Mocht je nog vragen hebben over Facebook marketing? Meld je dan gratis aan bij onze community op leden.studiomaestro.nl.

=> Hier zijn nog verschillende manieren hoe ik je kan helpen met het opzetten en uitbouwen van jouw internet strategie:

Marketing Powerhouse: Verkoop meer online. Bouw een online business die je vrijheid, meer avontuur en meer tijd voor familie en vrienden geeft. Op 13 april gaan de deuren open. Schrijf je in voor de wachtlijst, dan hou ik je op de hoogte. Inschrijven wachtlijst.

Plan een strategiesessie: Elke maand help ik een selectief groepje ondernemers die worstelen met het opschalen van hun internetstrategie. Wij hebben een proces dat helpt met het selecteren en automatiseren van de belangrijkste taken. Zodat bedrijven meer klanten via het internet krijgen, winstgevender zijn en de ondernemer meer vrijheid heeft.

Plan hier een strategiegesprek om te zien of we een goede match zijn

Marketing Powerhouse Podcast: Wil je een kijkje achter de schermen. Tips, tricks, case-studies en verhalen over ondernemerschap, marketing & sales. Beluister de podcast via mijn website, iTunes of Spotify.

Volg me op Instagram: Nog 23 dagen totdat ik met Janne en Amy (nu 4,5 maand) naar Kaapstad ga voor 6 weken. Ik neem je graag mee achter de schermen van mijn online business. Volg me hier op Instagram.