SMP027 : Meer ‘veranderwinst’ boeken met veranderingen binnen de organisatie met Frank Verberne

Studio Maestro Podcast

08 jun SMP027 : Meer ‘veranderwinst’ boeken met veranderingen binnen de organisatie met Frank Verberne

In de 27e aflevering van de Studio Maestro Podcast spreek ik met Frank Verberne. Al 22 jaar is Frank zelfstandige en bezig met alles wat met veranderen te maken heeft. De ene keer wordt Frank ingehuurd als verandermanager, interimmanager en de andere wordt hij gevraagd voor het bestuur om een verandering vorm te geven en resultaat te brengen binnen een MT. Dit doet Frank binnen verschillende bedrijfstakken.

Waar lopen bedrijven tegen aan
In deze podcast aflevering praat Frank over twee veelbesproken thema’s die hij tegenkomt in het bedrijfsleven, namelijk:

1. ‘Krijg ik mijn mensen wel mee?’, dit is een veelgestelde vraag binnen bedrijven. Tegenwoordig wordt er hard gewerkt in vaste routines, maar dit vraagt ook om veranderingen bij grote en kleine bedrijven. Frank Verberne ziet 1 ding bij elk bedrijf wat veranderd, namelijk het doorbreken van patronen. Zo is het belangrijk om tijd te vinden voor vernieuwing binnen een bedrijf door te kunnen voeren.

2. ‘Wij gaan die kant op en zo gaat het er uit zien..’ is een ander veelbesproken thema wat Frank tegenkomt binnen bedrijven. Maar Frank ziet dat veel ondernemers dit niet meer weten. De vijfjaren plannen, roadmaps, vooruitkijken, etc. wordt niet meer veel gedaan. Tegenwoordig is het veel noodzakelijker om kortere termijnen te kiezen en eerder te evalueren. Op die manier komt men er snel achter of men op de goede weg zit.

3 belangrijke elementen om verandering door te voeren
Om veranderingen door te voeren spelen verschillende elementen een belangrijke rol om sneller een verandering door te voeren, namelijk:

1. Maak elke dag duidelijk waarom een verandering nuttig en noodzakelijk is
2. Boek via kleine stappen successen, op die manier krijg je mensen sneller enthousiast. Hou het klein en simpel zodat je snel tot resultaat kan komen
3. Het spiegelen van je eigen verandergedrag, kritisch naar je zelf kijken en hierdoor de effectiviteit van je verandergedrag te verhogen.

Veranderingen leiden tot nieuwe energie, betere communicatie, nieuwe initiatieven en vernieuwing binnen een organisatie!

Het veranderkompas
Frank Verberne spreekt in deze podcast over 7 veranderprincipes van het veranderkompas, de essentie van het veranderkompas is dat je het continu bijhebt en jezelf continu moet afvragen. De 7 veranderprincipes zijn:

1. Bedoeling
2. Koplopers zoeken en hier op aansluiten
3. Klein houden
4. Doorbreken
5. Spiegelen
6. Verbinding zoeken in de operatie
7. Richten

Benieuwd wat deze punten inhouden zodat jij snel verandering binnen je organisatie kan realiseren? Luister dan snel de 26e Studio Maestro Podcast aflevering met Wilco!

In deze aflevering leer je:

  • Waar bedrijven vooral tegen aanlopen tijdens een verandering;
  • Wat belangrijk is bij verandermanagement;
  • Waarom successen via kleine stappen belangrijk is;
  • Wat nou precies een ‘klein succes’ is;
  • Hoe je de effectiviteit van je verandergedrag kan verhogen;
  • De nieuwe manier van werken;
  • Wat de veranderkompas is;
  • De 7 belangrijke veranderprincipes;
  • En nog veel meer…

Genoemde links in deze aflevering